Geschreven tussen 17 augustus en 12 september 2020
In beginsel ging dit blog over de geluidsoverlast zoals ervaren alléén op zondag 16 augustus, maar uiteindelijk heb ik dat geschrapt en zie deze dag als dé aanleiding om het hele verhaal te vertellen.
NOOT: Voor extra info omtrent dit blog klik je op de linkjes: zie helemaal onderaan.
Gewekt door geluidsoverlast
16 augustus 2020.
Zondagochtend.
Rond 08.00 uur(!) gewekt door een of andere ego die ergens vanuit de Ringdijk de ganse ochtend met een zaag of slijptol bezig is geweest. Heel de buurt gevuld met die pokkenherrie. Niet veel later doen de welbekende blaffende honden én tettervogels van de bij de politie bekende aso-buurtgenoten ook een duit in het zakje. Weer iets later komt er nóg een kabaalzaag bij door een bedrijfje dat dit op de openbare weg gaat doen. Het is zondag, het is ochtend en de chaos is nu al compleet.
Wat bezielt mensen?!
Deze blog gaat dus uiteindelijk niet over bovenstaande, hoewel dit op zich genoeg is voor een heel verhaal. Nee, bovenstaande krijgen we extra bij datgene wat we aan kabaal al hebben en werkt als trigger. Het echte verhaal gaat over onderstaande.
Sportschool, de dagelijkse horror
Iets later in de ochtend wordt het nog erger; de sportschool (die hier helemaal niet moeten zitten, laat staan in een gebouw wat er niet geschikt voor is en voor dat doel te slecht is gebouwd) trekt alles uit de kast en ondanks metingen van DCMR die makkelijk in het rood gaan (DUS OVERTREDING!) en hun waarschuwingen aan het adres van de overlastpleger is het “fuck it” en gaan helemaal los, net zoals de afgelopen 4 1/2 jaar. Het kabaal is nu inmiddels gigantisch. Vergis je niet: Zelfs achterin mijn woning met een koptelefoon op (wat ik niet zou hoeven doen) HOOR IK HET NOG! Ondersteund door inmiddels enkele TeraByte aan opgenomen beeld (lees: geluids-) materiaal van deze geluidsoverlast zou ik hier inmiddels een boek over kunnen schrijven.
Dit kabaal hebben we dus maandagavond, dinsdagavond, woensdagavond, donderdagavond, vrijdagavond, zaterdagochtend/middag, en zondagochtend/middag en repeat. 2544 lessen per jaar!
Ik verzin het niet.
Wie de overlast wil ervaren is van harte welkom. Mocht deze er dan niet zijn, dan heb ik voldoende geluids-materiaal welke ik kan laten horen.
3D rendering Google Earth van gebied situatie
Vergunningen en zo
Nadat ik mijn huis en buurt de gehele zondag noodgedwongen ontvlucht ben en ‘s avonds na thuiskomst nog wat meekrijg van de blaffende honden, tetterende vogels, krijsende kinderen en bezorgbeerbrommers is het na 14 lange uren van kabaal eindelijk stil in het zondagse Ridderkerk, en inmiddels donker.
Goed, nu even rustig de Combinatie lezen nu ik mij ergens op kan concentreren.
Wat lees ik? De gemeente heeft superhandig -maar niet heus- een vergunning verleend om voor de zoveelste keer een restaurant op te starten aan de Ringdijk waar dat zoveel keer al mislukt is. Het is de gemeente gewoon bekend dat het laatste restaurant daar gigantisch veel overlast veroorzaakte, dus daar gaat mogelijk weer een klachtenregen van omwonenden door komen. Degene die de vergunning heeft uitgeschreven heeft óf zitten slapen, óf heeft een hekel aan belastingbetalende burgers met recht op woongenot en gezondheid. En dan heb ik het nog niet over het bestaan van een gemeentelijk geluidsbeleid zoals geformuleerd in ‘Actieplan Geluid”, waar ik verderop zeker op terug kom. Het is je reinste promenade.
Een restaurant gaat daar gewoon niet werken. Hoeveel hebben het al niet geprobeerd? Vijf? Eerst zal het nog mensen trekken (want nieuw), maar er komt uiteindelijk waarschijnlijk geen hond meer. Ridderkerkers hebben hun goedkopere alternatieven en vaste plekjes en in de stad kan je beter terecht in een leukere omgeving. Ook gaat niemand meer naar Ridderkerk Centrum om gezellig te winkelen en daarna te eten want Ridderkerk bestaat alleen nog maar uit ‘Te Huur Van Vliet’-posters.
Begrijp me niet verkeerd. Junior Flynn lijkt me een goede gast met hart voor z’n klanten en personeel en het is zeer dapper om in Corona-tijd zo te ondernemen en een restaurant wat een beetje leuk draait, is in ieder geval geen ‘Te Huur Van Vliet’-poster. Ik hoop prettig eens bij hem te kunnen eten als het zover is en dat dan blijkt hij wél weet hoe je rekening moet houden met omwonenden. Wat is er nou beter dan een goed restaurantje om de hoek waar je geen last van hebt? Voorlopig waren er 4 weken terug echter al twee man aan het werk op het terras. Met een drilboor én slijptol tegelijkertijd domineerden ze ieders vrije zaterdag met een ongekend hoeveelheid kabaal. Je verzint het niet. Het restaurant staat dus al 10-0 achter.
Maar… hij heeft ook plannen voor afhaal- en bezorgservice waardoor we -als ie dat in Ridderkerk gaat doen- gigantisch veel overlast krijgen van telkens in- en uitrijdend verkeer. Geweldig over nagedacht, Gemeente Ridderkerk, met je Actieplan Geluid waarvan het doel is “het beheersen en zo mogelijk het verlagen van de geluidsniveaus in de leefomgeving”. Waarom zijn wij niet betrokken bij besluitvormen van deze strekking of minstens netjes ingelicht? Dit komt dus bovenop de allesverziekende ellende die we al dankzij jullie hebben en door de jullie in stand wordt gehouden. Het is hup! Een vergunning aftikken en “succes omwonenden met al het kabaal. Bij klachten geven wij niet thuis. Zorgplicht naar de burgers? Welke zorgplicht?” Ongekend. Ik hoor ze het glaswerk ‘s nachts alweer in de bakken smijten, leveranciers die met piepende achteruitrijdende vrachtauto’s de straat inrijden om vervolgens luidruchtig uit te laden met de motor nog draaiende en de koelmotor brullend op 10, terrasgeluiden en vertrekkende bezoekers (“Doei dooeeeiiii”) onder begeleiding van onnodig claxonneren, ver na bedtijd. En morgenochtend begint die sportschool weer.
Beter verandert het restaurant in een woonhuis. Een restaurant wordt waarschijnlijk (weer) een ramp. Maar ik hoop dat zelf overigens niet.
Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van een besluit niet op, las ik. Tsja …
MEGA-EDIT: Tijdens het schrijven van dit blog is het restaurant open gegaan, te beginnen met een besloten opening op woensdagavond. En dat was te horen ook. Ik kreeg al bericht van andere omwonenden. En jawel hoor! Het eerste kabaal door de bedrijfsvoering is ook een feit. Een bedrijfsafvalvrachtauto wekt mij uit mijn slaap door piepend en achteruit gassend onze straat in te rijden om vervolgens luidruchtig containers te legen. Op vrijdagochtend.
Om 07.08 uur.
En dat gebeurt 10 meter van de hoofden van slapende mensen en onder de woning van een gezin met schoolgaande kinderen. Zelfs de vogels die op stok in onze mooie bomen zitten, slaan krijsend op de vlucht. Filmpje HIERRRR!
Ik verzin het niet.
Het gebeurt ook niet gewoon. Het wordt je aangedaan. Wie schrijft hier nou een vergunning voor uit?!
DijckStaete
Het wordt voor het restaurant zelf wellicht ook een ramp om nu open te gaan omdat de straat hier vanaf oktober totaal verandert in een complete sloopput en daarna bouwterrein. De oude panden van Put gaan tegen de vlakte en er worden zes nieuwe dijkwoningen gerealiseerd. Twaalf maanden lang kan je dat restaurant niet normaal bereiken en het wordt één grote modderpoel met kranen, wellicht heimachines, vrachtauto’s, dixi’s, kabaal en wat al niet meer. Met deze aanvullende situatie lijkt het mij extra lastig een restaurant te starten. De extra overlast door deze werkzaamheden zijn ook niet prettig, maar daar sta ik een stuk positiever tegenover. Het is tijdelijk en zorgt in principe voor een gigantische verbetering van dat stukje Ringdijk. Maar we krijgen 12 maanden lang het bouwkabaal bij wat we dus al hebben.
Binnenkort verandert hier de dijk in een bouwterrein. Dat krijgen we er dus bij.
Over die dijkwoningen gesproken …
(Hier begint het pas echt interessant te worden …)
Voor mijn neus ligt de ‘Ruimtelijk onderbouwing betreffende Woningbouw Ringdijk 38-42’. Dit gaat over het project DijckStaete. Klik HIERRRR voor meer info.
Dit boekwerk behandelt diverse bouwproject-gerelateerde onderwerpen zoals ecologie, bodem, archeologie, luchtkwaliteit e.d.
Natuurlijk gaat het ook over geluid.
Hou je vast. Ik verzin het niet.
Waarom dit boekwerk bestaat is direct zonder poespas te lezen in de Inleiding, Hoofdstuk 1, Paragraaf 1.1, zin 1:
“De beoogde ontwikkeling past NIET binnen het geldende bestemmingsplan ‘Noordenweg - Westmolendijk’”.
Ehh... Oké. Dan is het gelijk klaar toch? Nee dus. We lezen even verder:
“Op basis van de Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht (WABO) kan de ontwikkeling (toch) mogelijk worden gemaakt d.m.v. een omgevingsvergunning (uitgebreide WABO-procedure). Bij deze vergunningsaanvraag hoort een goede ruimtelijke onderbouwing waarin aangetoond wordt dat het voornemen om af te wijken van het geldende bestemmingsplan niet in strijd is met een goede ruimtelijke ordering. Voorliggende ruimtelijke onderbouwing voorziet in de onderbouwing van de beoogde ontwikkeling”.
Zei ik al niet ergens in een tweet dat een zaaknummer van de gemeente dezelfde waarde heeft als een bestemmingplan in Ridderkerk? Nou …
M.a.w: Dit boekwerk is dus een poging om te onderbouwen waarom de woningen die er niet gebouwd mogen worden, tóch gebouwd mogen worden. Op zich niets bijzonders; op het gemeentehuis stikt het van zulke boekjes waarbij bovenstaande alinea gewoon “geknipplakt” wordt …
Nou goed dan, een projectontwikkelaar en z’n vriendjes hebben (commerciële) ambities en zetten zich met kundigheid in om hun plannen van de grond te krijgen. Tot zover niets bijzonders en het beoogde resultaat ziet er netjes uit.
Paragraaf 1.2 gaat gelijk al over de ligging. En die ligging zorgt er voor dat de schoen wringt, iets wat ze al ruim van te voren weten. Daar moet dus ook iets op bedacht worden, dus lezen we verder en komen zo stap-voor-stap dichter bij geluid.
In “1.2 Ligging projectgebied” staat het volgende (Leestip: het gaat er om wat er niet staat)
“De Ringdijk kent een grote mate van functiemenging. Zo ligt ten noorden van het projectgebied een horecagelegenheid (Ringdijk 44). Ringdijk 36 betreft een woning. Op het perceel naast deze woning is een outdoor shop en dierenspeciaalzaak gevestigd. Aan de achterzijde (oostzijde) van het projectgebied ligt een bedrijventerrein met een groot aantal (kleine) bedrijven en (perifere) detailhandelsvestigingen”.
Wat er verder niet staat is dat er ook een appartementencomplex staat waar 14 mensen wonen. Wij bestaan blijkbaar niet en dan hoef je daar natuurlijk ook geen rekening mee te houden. Wij krijgen meer verkeersbelasting in de straat en het tuinleven van zes woningen. We kijken zo bij ze naar binnen.
Maar dat is nog tot daar aan toe.
Wat er vooral niet staat is dat alle achtertuinen grenzen aan de continu overlast gevende sportschool (en een stukje autogarage waarvan ik nu al weet dat dit niet prettig gaat zijn). “(Kleine) bedrijven en (perifere) detailhandelsvestigingen” wordt het voorzichtig genoemd. Opvallend is ook dat in de plattegronden in dit boekwerk de sportschool (en overigens ook het restaurant) opvallend buiten de tekening wordt gehouden. In de artist impressions op Funda komen deze helemaal niet voor. Waarom zou dat nou zijn, heejjj? ;-)
We gaan verder met paragraaf 3.3. Deze heet zelfs “Gemeentelijk beleid”. (Da’s op zich al een dijenkletser).
“De gemeenteraad heeft op 14 september 2017 de Omgevingsvisie Ridderkerk 2035 vastgesteld. In deze omgevingsvisie anticipeert de gemeente op het in werking treden van de nieuwe Omgevingswet. Daarnaast beoogt de gemeente Ridderkerk met deze nieuwe visie in te spelen op maatschappelijke ontwikkelingen, zoals de vraag naar levensloopbestendige woningen en de druk op de detailhandelsstructuur. Verder bevat de omgevingsvisie aanpassingen in de beleidsambities ten opzichte van de Structuurvisie Ridderkerk 2020.
En nu komt ie:
De omgevingsvisie beoogt de ruimtelijke kwaliteit van Ridderkerk als rustige en aantrekkelijke woongemeente met een goede binnenstedelijke groenstructuur en omliggend groen te behouden en waar mogelijk te versterken”.
Houd dat nog even vast. We parkeren dit even onder de ‘G’ van ‘gotspe’.
Verderop in 3.3 komt men terug op wat in de inleiding stond:
Vigerend bestemmingsplan
“Het projectgebied ligt binnen het plangebied van het geldende bestemmingsplan 'Noordenweg ‐ Westmolendijk'. De locatie heeft hierin de bestemmingen 'Woondoeleinden', 'Woondoeleinden en detailhandel' en de bestemming 'Tuin'. Het bouwplan is in strijd met het bestemmingsplan omdat het bouwplan meer woningen mogelijk maakt dan is toegestaan op basis van het geldende bestemmingsplan. Enkele van deze woningen worden gebouwd in de bestemming 'Tuin' waarin geen hoofdgebouwen zijn toegestaan”.
Nogmaals: wat is een bestemmingsplan waard?
Paragraaf 4.3 gaat over wegverkeerslawaai. Wat heeft dat te maken met een overlast gevende sportschool zou je denken? Nou, daar komt ie:
(De materie zelf omvat onderzoeken en berekening getoetst aan de Wet Geluidshinder (Wgh). Buiten de (nieuwe) woning mag er geen hinder ondervonden worden van verkeerslawaai. Het streven is dit binnen de 48 dB de houden. Dit lukt dus niet aan die dijk. ;-) De berekening komt namelijk uit op 56 dB, maar dit valt dan wel weer binnen de maximaal toelaatbare richtwaarde van 63 dB. ;-)) Ik citeer de conclusie uit deze paragraaf):
“De geluidbelasting ten gevolge van het wegverkeer op de Ringdijk bedraagt bij de nieuwe woningen ten hoogste 56 dB (…). De richtwaarde van 48 dB wordt op alle zes de woningen overschreden. De maximaal toelaatbare richtwaarde van 63 dB wordt echter niet overschreden. (…) Wel moet worden voldaan aan een binnen-niveau van 33 dB conform het Bouwbesluit en wordt geadviseerd de slaapvertrekken aan de geluidsluwe zijde te plaatsen. Daarmee geldt ter plaatse van het projectgebied een goed akoestisch klimaat”.
Dus omwille van de poging zoveel als mogelijk de hinder van verkeerslawaai te beperken en te kunnen voldoen aan die 33 dB wordt aanvullend geadviseerd de slaapkamer aan de ‘geluidsluwe’ zijde te plaatsen. Dat is op zich al een aparte tekst in zo’n document én een veeg teken …
Hint 1: Daarmee wordt bedoeld: de achterzijde.
Hint 2: Daarmee wordt bedoeld: de zijde van de overlast gevende sportschool (!).
Kom eens een keertje luistern. Een krankjorum advies. En ik weet er helaas alles van en ik woon/slaap er 4x verder vandaan dan de toekomstige bewoners van DijckStaete en heb al metingen door DCMR in het rood! Élke dag, weet je nog? Oei oei oei.
De zin waarin staat dat er een goed akoestisch klimaat is: Het is totale lariekoek. Het was het ooit eens wel en dat had ook zo moeten blijven, maar de eigenschappen van het pand zèlf, binnen- en buitenzijde (nog los gezien van dit pand toe te bedelen aan een sportschool) heeft het prettige akoestische klimaat volledig om zeep geholpen. Daarvoor hoef je niet gestudeerd te hebben en ook geen metingen te doen. Gewoon luisteren en je weet al genoeg. En een restaurant komt er nog eens bij …
Voor de final uppercut moet ik geheel paragraaf 4.4 hier citeren. Dat is even doorknagen, maar het moet lukken. Ik ontmoet u bij de conclusie. Punten om even bij stil te staan (zeker in het licht van de huidige ziekmakende situatie) heb ik vetgedrukt.
4.4 Bedrijven en milieuhinder - Normstelling en beleid
In het kader van een goede ruimtelijke ordening is het van belang dat bij de aanwezigheid van bedrijven in de omgeving van milieugevoelige functies zoals woningen:
ter plaatse van de woningen een goed woon‐ en leefmilieu kan worden gegarandeerd;
rekening wordt gehouden met de bedrijfsvoering en milieuruimte van de betreffende bedrijven.
Om in de ruimtelijke onderbouwing de belangenafweging tussen bedrijvigheid en nieuwe woningen in voldoende mate mee te nemen, wordt in dit plan gebruikgemaakt van de VNG‐publicatie Bedrijven en milieuzonering (editie 2009). In deze publicatie is een lijst opgenomen waarin de meest voorkomende bedrijven en bedrijfsactiviteiten zijn gerangschikt naar mate van milieubelasting. Voor elke bedrijfsactiviteit is de maximale richtafstand ten opzichte van milieugevoelige functies aangegeven op grond waarvan de categorie‐indeling heeft plaatsgevonden. Milieuzonering beperkt zich tot de milieuaspecten met een ruimtelijke dimensie: geluid, geur, gevaar en stof.
Onderzoek
Het plan betreft de realisatie van zes woningen en kan daarom gecategoriseerd worden onder een milieugevoelige ontwikkeling. Dit betekent dat de richtafstanden tot omliggende milieubelastende functies in acht moeten worden genomen. Gezien de ligging in het centrum van Ridderkerk, waar naast woningen ook bedrijven aanwezig zijn, kan het type gebied omschreven worden als 'gemengd gebied'.
In tabel 4.1 is een overzicht weergegeven van alle relevante bedrijven in de omgeving van het projectgebied. Aan de noordzijde grenst het restaurant aan de beoogde ontwikkeling. Dit bedrijf valt onder de categorie 'restaurant' en heeft milieucategorie 1. Dit zijn bedrijven die in een gemengd gebied direct naast woningen toelaatbaar zijn. Ten oosten van het projectgebied is de sportschool gevestigd. Dit bedrijf valt onder de categorie 'sportscholen' en milieucategorie 2. Dat betekent dat in een gemengd gebied sprake is van een richtafstand van 10 meter. Met een minimale afstand van circa 20 meter vanaf de woninggevel tot aan de sportschool wordt hier aan voldaan. Ten zuidoosten van het projectgebied bevindt zich een autobedrijf. Dit bedrijf valt onder milieucategorie 2 en kent een richtafstand van 10 meter in een gemengd gebied. De afstand tussen woninggevel en het autobedrijf bedraagt circa 26 meter. Ook hier wordt aan de richtafstand voldaan. (…)
Voordat we naar de conclusie gaan heb ik het volgende hierover te zeggen. (en wordt duidelijk waarom ‘dossier’ DijckStaete gerelateerd is aan onze geluidsoverlast door een sportschool).
Het zijn precies dit soort regeltjes en grenzen die juist geen rekening houden met een real life situatie. Juridisch gezien moeten er grenzen duidelijk geformuleerd worden, maar het werkt niet ‘in het echt’. Formeel mag dan wellicht een poging zijn de burger te beschermen tegen ellende, maar is het gewoon lariekoek. Neem nou nogmaals het gehele eerste punt waarbij we weer terug zijn bij de ‘G’ van ‘gotspe’:
”In het kader van een goede ruimtelijke ordening is het van belang dat bij de aanwezigheid van bedrijven in de omgeving van woningen ter plaatse van de woningen een goed woon‐ en leefmilieu kan worden gegarandeerd.”
Als dat zo is en moet zijn, Gemeente Ridderkerk, waarom zitten we dan al zo lang in deze ellende en reageert er totaal NIEMAND als we klachten indienen. Sterker nog; we worden bespot en weggehoond. Hoe is het mogelijk? En wel elk jaar de WOZ met 7000,- en zelfs 17.000 Euro verhoogd zien worden en verwachten dat we vanzelfsprekend gewoon de belastingen betalen terwijl door jullie toedoen ons huis onverkoopbaar wordt, ons woongenot vergald en we ziek worden van de overlast.
(WOZ en geluidsoverlast. Zie daarvoor ook hier: KLIK!)
In het 2e deel van geciteerde paragraaf staat dus eenvoudigweg gezegd dat een restaurant, sportschool en autobedrijf direct naast woningen toelaatbaar zijn. Wie dat écht denkt is niet wijs. Hoe dan?!
Tijdens dit schrijven waren 3 van de 6 woningen reeds verkocht. Inmiddels is de laatste verkocht onder voorbehoud. Op de webpagina van de makelaar stond er onder het kopje ‘ligging: “Aan rustige weg, in centrum, open ligging”. Dat is totale nonsens. Die rustige weg is klaarblijkelijk zo rustig dat er geadviseerd wordt de slaapvertrekken aan de andere kant kan plaatsen, het centrum is hier helemaal niet (maar het is wél een goede locatie, geluidsoverlast buiten beschouwing gelaten) en de open ligging slaat ook nergens op. Je zit ingeklemd tussen de dijk, een (hoge) sportschool, garages, restaurant, autobedrijf en natuurlijk al hun kabaal.
Nu is natuurlijk wel zo dat ik niet weet wat er in de koopcontracten staat. Je verwacht natuurlijk niets, maar de gemeente heeft bijvoorbeeld voor huizen in de nieuwe wijk “Groot Goed” wél een alinea in de koopcontracten laten zetten waarin staat dat “op de percelen aldaar een kadastrale aantekening rust inzake een besluit op grond van artikel 110 Wet Geluidhinder.” Staat er tussen de kleine lettertjes tussen. Laat dat even bezinken. En iedereen heeft dat moeten tekenen natuurlijk. Vermoedelijk gaat dit over de Vlietlaan, maar evengoed staat de poort zo openn voor toekomstige plannen en de mogelijke geluidsoverlast die daaruit voortvloeit.
Het is dus niet ondenkbaar dat Dijckstaete-bewoners ook zo’n tekst in hun koopcontract hebben staan. Formeel zijn ze dan wellicht ingelicht. Het is de vraag of de ernst van de situatie hen in benadrukt. Mag best voor vier en een halve ton.
Hoe dan ook: fris is het niet, om het zachtjes uit te drukken. Zo’n passage in je koopcontract is duidelijk niet van een gemeente die het welzijn en woonbelang van de burgers voorop heeft staan. Met hun ‘Actieplan Geluid’ …
Die 5 parkeerplaatsen die tussen de wand van de sportschool en achterzijde tuinen komen te liggen zijn natuurlijk bedoeld voor de nieuwe bewoners en hun bezoekers, hoewel dit gewoon openbare weg is. Je kan op je klompen aanvoelen dat Autobedrijf Cheat eh… Cheap deze plekken handig en vrijwel onzichtbaar gaat gebruiken als gratis en belastingvrij verlengstuk van hun bedrijfsoppervlak.
Een vergelijkbare situatie met een hoofdrol voor de gemeente is dit: KLIK!
Uitzicht op wand vanuit tuinen. Hier komt ook al dat kabaal vandaan. De marketing noemt het een ‘open ligging’.
Vóór het slotstuk komt, is het wel een goed moment voor een samenvatting middels een plattegrond:
Situatieschets (Klik voor groot)
Le grande finale.
Goed, ik zou u ontmoeten bij de conclusie van paragraaf 4.4. Lees. Deze. Even. Goed.
Ik verzin het niet.
“Geconcludeerd wordt dat ter plaatse van het projectgebied sprake zal zijn van een aanvaardbaar woon‐ en leefklimaat en dat in de omgeving geen bedrijven of instellingen aanwezig zijn die door de realisatie van de 6 woningen in hun bedrijfsvoering worden beperkt. Bij de keuze voor een type warmtepomp en de ligging daarvan dient rekening te worden gehouden met de geluidproductie van warmtepompen in relatie tot aangrenzende percelen. Uitgangspunt is dat wordt voldaan aan de eisen die voor buitenunits gaan gelden in het Bouwbesluit 2012”.
Hier worden de nieuwe bewoners van DijckStaete een worst voorgehouden. Er wordt een aanvaardbaar(!) woon- en leefklimaat beloofd. Dat is gelul van de bovenste plank. Het is een hel hier. En ‘ze’ weten het.
De (overlastgevende) bedrijven wordt beloofd dat de realisatie van de 6 woningen hun bedrijfsvoering niet nadelig beïnvloedt. Iets wat ook gelezen kan worden als waarschuwing naar de nieuwe bewoners: Houd je rustig, val de bedrijven niet lastig en klaag niet over de door hun veroorzaakte overlast. Gewoon 450.000 Euro aflossen en je belasting betalen en verder je bek houden. En andersom mogen de bedrijven geen last hebben van jouw warmtepompje, maar deze bedrijven mogen wel vol gas overlast veroorzaken.
Het is de omgekeerde wereld…
Oudste rechten (dan wel überhaupt rechten)
Waar het natuurlijk om gaat is dat de sportschool en restaurant er eerder zaten dan die nieuwe dijkwoningen. Dus komt het er op neer dat de nieuwe bewoners rekening moeten houden met de bedrijven, ondanks hun overlast. Het is te goor voor woorden dat ‘deskundigen’ het zo zalvend ‘gemengd gebied’ noemen en het zo lijken te sturen dat alleen bewoners daar rekening mee moeten houden, zonder klagen, en bedrijven “onevenredigerwijs” daarin minder verantwoording toegeschreven krijgen.
En zo komen we dus weer bij ons. Wij wonen hier al 15+ jaar. Een enkeling al decennia. En nog eens rustig ook waarbij niemand last van ons heeft (!)
Waar zijn onze rechten? Ons recht op stilte en woongenot bijvoorbeeld. Sowieso zaten wij hier eerst. Is er ook een “ruimtelijke onderbouwing sportschool” waarin staat dat de omwonenden geen hinder mogen ondervinden van de sportschool?
Vast niet.
Is de nieuwe restaurant-uitbater beperkingen opgelegd zodat wij nooit overlast van hem krijgen?
Vast niet.
Ik denk dat de lokale politiek daar allemaal wel een stokje voor heeft gestoken of door vakonbekwaamheid totaal niet weten wat ze aan het doen zijn.
Dit is vergif creëren en niet thuis geven bij klachten.
Nog even over geluidsoverlast
Geluidsoverlast kan schadelijk voor de gezondheid zijn. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is geluidsoverlast een veelal onderschatte bedreiging. Het kan op den duur een negatieve invloed hebben op hart en bloedvaten en leiden tot slaapproblemen en slechtere werk- en schoolprestaties. Mogelijk is geluidsoverlast over twintig jaar hét milieuprobleem met de grootste impact op onze gezondheid. Mensen kunnen dus echt ziek worden van geluid. Nooit gedacht dat ik daar echt eens mee te maken zou krijgen op dit niveau. Geluidsoverlast overkomt je niet, het wordt je altijd aangedaan. De redenen lopen vaak uiteen. Dit kan bijvoorbeeld puur egoïsme zijn (ík doe wat ík wil) of een opeenstapeling van domme besluiten en daarna geen verantwoordelijkheid afleggen naar de klagers. Het eerste komt me zeker bekend voor, maar de sportschool, restaurant en de gemeente behoren tot de laatste categorie.
In deze twee goed geschreven artikelen van Zeno Siemens-Brega via De Correspondent wordt het probleem van geluidsoverlast goed uitgediept.
KLIK 1 en KLIK 2
Op de afbeelding is te zien dat bloodstelling aan geluid dat door een persoon als lawaai wordt beoordeeld verschillende fysiologische reacties kan veroorzaken. Zo kan het zorgen voor slaapverstoring waardoor prestaties en concentraties minder worden. Ook kunnen hinder, stress, verhoging van de bloeddruk en psychische aandoeningen worden ervaren als gevolg van geluidshinder.
Actieplan Geluid 2019 - 2023
Jep. Te midden van alle geluidsellende kom je ineens een Actieplan Geluid tegen. Je verwacht het niet, natuurlijk. Als we hier gewoon in stilte zouden kunnen wonen, zou het geloofwaardig zijn. Je verwacht dat stilte, dan wel geluidsbeperking, dan wel het niet uitgeven van vergunningen voor overlastgevende bedrijven nabij woningen het gevolg zou zijn van zo’n Actieplan Geluid. Nou…
“Centraal in dit Actieplan staan de maatregelen die het college wil nemen om de geluidsoverlast terug te dringen, want, het doel van dit Actieplan is het beheersen en zo mogelijk het verlagen van de geluidsniveaus in de leefomgeving”.
Kortom: gelul. Bovendien is zo’n actieplan een verplicht plan wat gemeenten móeten maken. Het komt absoluut niet uit een intrinsieke ambitie van de gemeente om de boel stiller te krijgen en hun burgers te beschermen. Er kan net zo goed staan wie er op welke dag koffie gaat halen. Het is een wassenneuzenplan zonder actie.
Dit is overigens al het derde actieplan (elke 5 jaar een nieuwe) en wat er van lijkt te lukken is door mij lastig te toetsen, maar hier thuis merk ik het tegenovergestelde van het beoogde doel (lees: wat het beoogde doel zou moeten zijn).
Het Actieplan Geluid behandelt vooral algemeen maatschappelijk geluid op macroniveau: wegverkeer, railverkeer, industrie e.d. Met metingen en berekeningen wordt naar oplossing gezocht die liggen in geluidsreducerend asfalt, geluidswallen/schermen, 30 km/u-zones e.d. Niets van de ons ervaren overlast lijkt behandeld te worden in dit plan.
De reacties op dit plan -komende van diverse groeperingen die zich inzetten voor een stiller/schoner Ridderkerk- doen mijn goed. Ze zitten er bovenop. Je vraagt je alleen af of er echt naar geluisterd wordt door de gemeente. Dat vertrouwen heb ik niet, anders geef je geen vergunningen uit voor een overlast gevende sportschool op een plek waar ie niet moet zitten en hetzelfde voor een dito restaurant.
Eén van de reacties op het huidige actieplan komt van Werkgroep Lucht en Geluid en is in niet mis verstane bewoordingen geformuleerd. Het is treffend. Ik citeer hun kritiek:
Het plan consolideert alleen de maximale wettelijke grenswaarde voor geluid. Het plan is volkomen vrij van enige echte ambitie! De enige ambitie die ik er in tegenkom is het met veel woorden vertellen dat er niets gedaan wordt om geluidsoverlast echt terug te dringen.
Onze huidige woonsituatie bewijst dit wel.
We lezen verder:
Om toekomstige bewoners te waarschuwen voor het geluid moeten verhuurders (ook particulieren), makelaars en notarissen worden verplicht om, net als bij het energielabel, vooraf informatie te geven over de geluidshinder van het pand/perceel. Mensen weten dan waar ze aan toe zijn en kunnen beter inschatten of ze daar wel willen wonen.
Hoi, DijckStaete-bewoners! :-)
(...) Ik krijg het angstige, donkerbruine vermoeden dat niemand, beginnende bij de opstellers van het geluidsrapport en dan verder omhoog via de verantwoordelijke ambtenaren en de commissie die hier over gaat, snapt hoe geluid werk! Want bij inspraakrondes knikt men maar wat en blijft wazig brabbelend dB en dB(A) door elkaar halen. De gemeenteraadsleden kunnen dit niet snappen, want voor dit soort materie zijn ze niet naar school geweest. Maar zij moeten wel hun goedkeuring aan dit stuk geven. Daarom is een goed en betrouwbaar ingehuurd bureau zo belangrijk. Maar die snappen het hier ook niet meer. (...)
Als je inmiddels al een tijd in deze situatie zit en je leest ineens (o.a.) bovenstaande reactie wat dus al eerder door iemand is geschreven, is dat natuurlijk een feest der (h)erkenning. De schrijver had niet treffender kunnen formuleren waar het probleem zit. Hulde.
Geluidsvergelijking
Oplossingen?
Om ons woongenot terug te krijgen en onze gezondheid te behouden moeten er twee dingen gebeuren:
Het restaurant komt er niet.
De sportschool stopt met alle activiteiten.
Buitenzijde sportschool-pand wordt akoestisch aangepast, binnenzijde ook als het door een ander bedrijf in gebruik wordt genomen. Natuurlijk moet dit een bedrijf zijn wat op generlei wijze overlast kan veroorzaken.
Dan blijven er nog zat geluidsbronnen over, -vergis je niet; het is Ridderkerk al dan niet met een actieplan - maar dat is voorlopig nog te overzien.
Maar voorlopig is de spotschool nog bezig zich te verbeteren en het restaurant geniet een redelijk rustige start. Van mij mogen ze dus nog blijven zitten als het goed lijkt te gaan.
DCMR
De enige partij waar we iets aan hebben is DCMR. Die neemt de materie zeer serieus en zet er z’n tanden in. Het is het pad van de lange adem, maar we komen er wel.
Nu volgt er géén mop:
Tijdens recente meting zaten er twee specialisten van DCMR op het balkon. Eén van die twee was hier voor het eerst. Na pakweg 20 minuten ging ik even bij hen kijken. Het eerste wat ie zei was: “Sohee, dit is écht heftig!”. Als een doorgewinterde specialist van DCMR al na 20 minuten klaar is met dit kabaal, is dat veelzeggend. Wij luisteren hier echter al 4 1/2 jaar naar. En tóch was dit een moment van pure erkenning en luchtte dit wel even op.
De metingen zijn overigens van dien aard dat redelijkerwijs aangenomen kan worden dat het binnen in de sportschool zo luid is, dat bezoekers gehoorschade oplopen. En dat telkens weer.
UPDATE: Inmiddels is de sportschool aangeschreven. De sportschool is verplicht binnen 6 weken een akoestisch rapport op te laten stellen. Ondertussen lijkt het kwartje dus gevallen te zijn; ze doen al iets stiller, lijkt het, wat niet te verwarren is met stil, laat staan dat het nu ineens opgelost is. Sterker nog; dagelijks worden er meldingen gedaan zodra overlast wordt ervaren.
Contact met Gemeente Ridderkerk
Ja, laten we het daar eens over hebben. Het is zo schrijnend dat ik echt naar woorden moet zoeken. Mede daardoor zal ik het kort houden.
Na een lange periode waarbij wij omwonenden er uit proberen te komen met de overlastplegers zelf i.s.m. de hele VVE, DCMR, wethouder/loco-burgemeester enz. enz. heb ik op 2 januari 2020 een e-mail naar de Gemeente Ridderkerk gestuurd. Ik zal er geen doekjes om winden: In deze e-mail beschrijf ik intens hoe heftig de overlast is en wat dat met je kan doen. Ik krijg een ontvangstbevestiging en zaaknummer. Je zou echter ook verwachten dat je binnen een uur een telefoontje krijgt omdat de ontvanger zich een hoedje schrikt.
Niets.
Een dag later: Niets.
Zit ik hier met een zaaknummer. :-/
Ik stuur pas(!) 8 weken later op 4 maart een herinneringsmail.
Niets.
Ik stuur 11 weken verder wéér een herinneringsmail.
Niets.
Twee weken later op 5 juni stuur ik mijn 3e herinneringsmail.
Niets.
Ineens op 10 juni ontwaakt er iemand uit coma. Ik krijg mail om 18:20 uur.
Daarin staat dit:
Beste mevrouw/mijnheer Bullee,
Dank voor uw melding Geluidshinder lawaai van sportschool die u op 02-01-2020 hebt gedaan. Wij zijn bij de sportschool geweest en er werd een op een getraind, er was verder geen harde muziek. Voor meldingen van geluidsoverlast wordt u verzocht om contact op te nemen met DCMR.
DCMR controleert geluidsoverlast van bedrijven.
Met vriendelijke groet
Gemeente Ridderkerk
De ene clown staat blijkbaar op de voet van de andere want 5 minuten later (18:25 uur) ontvang ik deze mail:
Beste mevrouw, mijnheer Bullee,
Dank voor uw melding Geluidshinder lawaai van sportschool met 137548 die u op 02-01-2020 hebt gedaan. Wij hebben uw melding helaas niet kunnen oplossen omdat, geluidsoverlast van een bedrijf valt onder DCMR.
Met vriendelijke groet,
Gemeente Ridderkerk
Behalve het klungelige van de mails zelf is het natuurlijk al totaal lijp dat de aanhef luidt: “Geachte mevrouw/meneer”…
Inhoudelijk heb ik geen woorden. Het is gewoon een schande wat er staat. Uit niets blijkt dat mijn mail gelezen is, deze is doorgenomen en -vooral- dat je serieus wordt genomen. Ze houden zich ziende blind en horende doof.
De afsluiting:
Met vriendelijke groet,
Gemeente Ridderkerk
Ja, hallo? Heb je ook netjes een naam? Welke afdeling? Functie? Hoe? Wie? Waar? Man/Vrouw/Marsbewoner? Wat is dit?! Met wie spreek ik? Laat jezelf zien.
Dat je slechts dit na 6 maanden en 3 herinneringsmails in je e-mail krijgt… Hoe bestaat het. Wat een totaalfaillissement van de gemeente. En hier kan je het mee doen. Niet. Te. Geloven. Plak ook maar een “Te Huur Van Vliet”-poster op de e-mailserver. Niemand weet blijkbaar wat er mee moet.
Dit is het meest asociale contact wat ik met een overheidsinstantie heb gehad. Als je het al contact kan noemen. Ik wil gewoon even met iemand praten. “Ga in gesprek” is altijd het advies wat je overal terugleest. Nou …
Verhuizen? Ja!
Nee, níet wij omwonenden. De overlastgever die hier sowieso niet moet zitten, moet gewoon zijn activiteiten elders voortzetten. Dat is gewoon win-win. Zij kunnen dan doen wat ze willen én krijgen geen klachten of boetes. Wij hebben onze rust, woongenot, vrijheid en gezondheid terug, iets wat ons nooit had mogen worden afgenomen. Wie ooit heeft bedacht dat dit een goed idee was, is gewoon koekoek.
Waarom denk je dat Fit for Fee helemaal in het Reyerparc zit? Waarom zit Crossfit helemaal in de Gorzen, ver weg van iedereen? Waarom zit Top Gym helemaal in een complete uithoek naast de rijksweg? Waarom zou dat nou allemaal zijn? Omdat een sportschool kabaal en ellende is wanneer deze nabij woningen wordt geplaatst (en in dit geval ook nog eens in een pand wat er niet geschikt voor is).
Er zijn twee opties:
Sportschool verhuizen, maar dat mag geen kosten opleveren voor de sportschoolhouder. Dat is niet fair. De gemeente zou dit moeten betalen.
Aanpassingen aan gedragingen en aanpassingen aan het pand. Dit is reeds in behandeling (zie DCMR) en we wachten in vertrouwen af.